Zobraziť košík 0 Môj účet

Vývoj šteniatka

Starostlivosť o vaše šteniatko môže byť ťažké. Aké sú najčastejšie chyby, ktoré môžu poškodiť kĺbové štruktúry u vášho šteniatka:

•Nadmerná hra na klzkom povrchu

Šteniatka odchované doma sú veľmi často vystavené nadmerným hrám na klzkom povrchu, čo zaťažuje kĺby a spôsobuje uvoľnenie väzov a kĺbových puzdier.

• Nadmerné pohyby, nadmerné skákanie je bežné, že nové šteňa je nútené hrať sa a behať kvôli nadšeniu z majiteľa, ktorý často ignoruje dôsledky takýchto hier.

Výživové chyby, ako nedostatok, tak aj nadbytok.

Správna výživa musí mať tieto vlastnosti:

Musí byť kompletná – preto musí poskytovať dostatočné množstvo všetkých potrebných živín (bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny, minerály)

Musí byť vyvážená – živiny musia byť prítomné v správnom pomere

Musí byť stráviteľná: Domáce zviera musí byť schopné stráviť jedlo a absorbovať živiny

Kvalita bielkovín

Kvalita bielkovín je oveľa dôležitejšia ako množstvo.

Proteíny sú najdôležitejšou zložkou potravy psa, najmä šteniatka, pretože vzhľadom na svoj vek sa veľmi aktívne pohybuje, potrebuje neustálu výmenu svalových a šľachových komponentov.

Príjem kalórií

Nadbytok energie počas rastu nespôsobuje hromadenie tuku, ale urýchľuje rast. Zatiaľ čo u dospelého psa sa nadmerný kalorický príjem premieta do nárastu tukovej hmoty, u šteniatka sa nadmerný kalorický príjem premieta do zvýšeného rastu bez ohľadu na to, či nadbytok energie pochádza z bielkovín, tukov alebo sacharidov.

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály hrajú zásadnú úlohu pri raste šteniat. Až na niekoľko výnimiek si telo zvieraťa väčšinu vitamínov nevie vyrobiť a musia byť dodávané s potravou. Rovnako ako minerály je potrebné ich dodávať aj stravou, pre zdravie väzov, najmä horčík, kremík, selén, ktoré podporujú všetky podporné tkanivá. Selén je navyše esenciálny minerál s antioxidačným účinkom, a preto pomáha pôsobiť proti pôsobeniu voľných radikálov.

MultiAdapt® – Špeciálne vyvinutý pre psov a mačky, ktorí potrebujú vyváženú a účinnú podporu pre ich pohodu.

Vápnik a fosfor

Šteniatka a mačky by mali prijímať správne množstvo vápnika a fosforu prostredníctvom stravy.

Mechanizmus absorpcie vápnika nie je u rastúcich šteniatok úplne zrelý, takže väčšina vápnika absorbovaného zo stravy vstupuje do tela pasívnou absorpciou v tenkom čreve. To znamená, že šteniatko nemôže obmedziť vstrebávanie nadbytočného vápnika, ktorý sa mu podáva.

Pre a probiotiká

V črevách vášho šteňaťa prebieha mnoho metabolických procesov, ktoré:

• dokončuju trávenie (v hornej časti čreva) 

• umožňujú reabsorpciu živín a vody.

Aby črevo dobre plnilo tieto funkcie, musí byť v rovnováhe alebo v eubióze, teda musí byť 

• dobre osídlené, t. j. s mnohými mikroorganizmami •biodiverzifikované, t. j. majúce mikroorganizmy s diferencovanými funkciami.

Táto rovnováha sa však môže pri mnohých príležitostiach zmeniť, napríklad:

• teplotné výkyvy

• nesprávna výživa

• emocionálny stres (akejkoľvek povahy)

• užívanie liekov (antibiotiká)

• hnačka

LactoAdapt svojim pre a probiotickým zložením dokáže obnoviť správnu črevnú rovnováhu – eubiózu a prispieť tak k lepšiemu vstrebávaniu potravy.

Puppy2